Zicht op de Noordwaard

Een wandel- en fietsroute van 5.2 km, langs 7 punten. De Noordwaard kent een even bewogen als rijke geschiedenis. Als gevolg van de Deltawerken vielen rond 1970 de getijden weg en dat betekende het einde van een eeuwenoude landschapscultuur: het spel tussen water, natuur en mensenhanden.

Net voor de eeuwwisseling bracht het project Ruimte voor de Rivier een tweede essentiële verandering voor dit gebied, namelijk de feitelijke ontpoldering en de omvorming tot een nieuw natuurgebied: de Noordwaard.

Verspreid over de Noordwaard vind je kunstwerken die jou, en de vele bezoekers van de Biesbosch, verrassende vergezichten bieden. Op deze route wordt je meegenomen langs deze kunstwerken en alle verhalen die het landschap rijk is. De kunstwerken benadrukken de kwaliteit van de omgeving, die opnieuw door mensenhanden is gevormd. Ze fungeren niet als pleitbezorgers van deze veranderingen, maar kiezen positie en laten je zien wat er hier gebeurde en welke gevolgen de onophoudelijke menselijke ingrepen hebben in dit gebied voor de natuur en haar bewoners, de mensen, de flora en de fauna.

Startpunt
De Hilweg 4
4251 MT Werkendam

Openbaar vervoer
De halte Brabantse oever is de dichtstbijzijnde bushalte. Vanaf daar is het nog 3 km wandelen naar het startpunt van de route.

Eigen vervoer
Auto: Parkeer je auto op de nabijgelegen parkeerplaats bij het Biesbosch Museum.
Fiets: Stal je fiets bij het Biesbosch Museum of neem je fiets mee op deze route.Opdrachtgever: bkkc, Dienst Landelijk gebied, agentschap ministerie LNV, Staatsbosbeheer
Producent: bkkc
Jaar: 2006 – 2008
Deelnemende kunstenaars: Frank Halmans, Jeroen Hoogstraten, Paul de Kort en Urs Pfannenmüller
Fotografie: Agnes van Noorloos, YourCaptain Luchtfotografie, Jeroen Hoogstraten
Filmfragmenten met dank aan Avro’s Kunstuur | Van de Straat | 2009

brabant vertelt is een project van Kunstloc Brabant

Website © Afdeling Online