
14 maart 2019, door Frans Kapteijns.
Iedere maand schrijft onze brabant vertelt ambassadeur, Boswachter Frans Kapteijns, een mooie column over de dingen die hem in het dagelijks leven opvallen. Als voormalig boswachter van de Kampina heeft hij een hele goede kijk op de natuur en al het moois wat de aarde ons te bieden heeft.
Elke ochtend als ik op sta, kijk ik meteen naar buiten. Met open ogen verwonder ik me dan altijd wat er weer voor iets nieuws te zien is in de lucht of in mijn tuin. De drang om dan meteen naar buiten te gaan begint in mijn lichaam dan sterk op te komen. Vaak wordt het enkel een rondje tuin of omgeving, omdat er andere taken op mij liggen te wachten. Maar soms lukt me om rond 6 uur of iets vroeger in het Oisterwijkse bos of het iets verder gelegen Kampina te bezoeken. Daar kan ik dan de geur van die ochtend opsnuiven en die is elke keer anders. De ene keer reuk je de lente of de zomer, een andere keer een vos of bunzing. Natuurlijk ruik je ook vaak de frisheid van bloemen. De bloemen van zowel de kruiden, de struiken of de bomen. Ook uit de beek de Rosep komen soms heerlijke frisse geuren naar boven. Daarnaast flitst daar ook wel eens een blauwe spicht heel snel voorbij. Als ik die ochtend die spicht, de ijsvogel, heb zien voorbij flitsen, dan is mijn dag gemaakt!

Gemaakt door Frans Kapteijns
Voor- of achterdeur
Elke dag is het dus wel genieten van de natuur. Een natuur, die eigenlijk al begint bij de voor- of achterdeur. Dat we hier in Nederland nog volop kunnen genieten van natuur, cultuur en een mooi landschap lijkt een logisch gegeven. Toch is dat niet zo vanzelfsprekend.
Er moet van alles aangedaan worden om deze drie schoonheden te behouden. Gelukkig beseffen meer en meer mensen dat en zetten zich in voor behoud ervan. Persoonlijk vind ik het dan ook erg belangrijk om veel te doen voor het behoud van natuur, cultuur en een mooi landschap. Is het niet voor een ochtend natuur snuiven, dan is het wel voor een wandeling in de natuur na een hectische dag.
Brabant, mooie natuur
Vaak vergeten de mensen, dat ons land hele mooie natuur heeft. Daarnaast kent onze Nederlandse natuur enorm veel verschillende leefgebieden. Om met de grootste te beginnen de Waddenzee, maar we kennen ook duinlandschappen, bossen op droge gronden, bossen op natte gronden, riviergebieden, beekdalen, heidelandschappen, veenweidegebieden etc. Kijken we naar onze eigen provincie Brabant, dan denken we meteen aan de mooie weidse heidevelden en de daarbij behorende prachtige vergezichten. Daarnaast hebben we in Brabant uitgestrekte bosgebieden en heel bijzondere vennen, ontstaan na de laatste ijstijd. En niet te vergeten mooie kronkelende beken, zoals de Dommel, de Beerze of de Reusel. Tevens is Brabant ook de enige provincie met maar liefst vier nationale parken, die merendeels binnen de provinciegrens liggen.

Gemaakt door Frans Kapteijns
Van Gogh Nationaal Park
Donderdag 21 juni 2018 was de datum van de geboorte van een nieuw Nationaal Park, namelijk het Van Gogh Nationaal Park in oprichting. Vincent van Gogh liet zich inspireren door het Brabantse land. En precies daar waar hij die inspiratie vond, ligt het Van Gogh National Park. De landschappelijke parels uit zijn tijd zijn in dit hart van Brabant nog steeds aanwezig. Naast de reeds eerder genoemde natuurgebieden vind je in Brabant nog authentieke dorpen, levendige pleinen en charmante steegjes. Allemaal zijn ze het waard om gekoesterd te worden door de inwoners van Brabant.
Beleven en delen
Niet alleen in Brabant, maar overal en altijd valt de natuur te beleven. Ieder moment van de dag, ieder seizoen, binnen of buiten, maar je moet er wel open voor staan. Als je dat doet met al je zintuigen, dan gaat er een wereld voor je open. Door te kijken, te ruiken, te luisteren en te voelen, ga je de natuur pas echt ontdekken. Daarnaast is het ook belangrijk om het gevoel wat je hebt op dat moment, als je in de natuur bent of geniet van dat landschap, omdat meteen over te brengen. Hierdoor kan een ander ook genieten van jouw natuurbeleving. Sociale media kunnen daar dan weer een belangrijk steentje aan bij dragen. De thuisblijver of harde werker ziet dan door die middelen ook hoe mooi ons landje is. Wellicht nodigt dat hem of haar ook uit om weer eens die prachtige Nederlandse natuur in te trekken en te beleven wat er te beleven valt.
Natuurbeleving in eigen land is kei mooi!
Heb je vragen over deze column of over de natuur, mail dan naar Frans.Kapteijns.bsw@gmail.com